0470/087334 info@dokteranthone.be
Select Page

Haaruitval test

 Wilt u meer weten over een haaruitval test? Haarverlies is iets wat zowel mannen als vrouwen overkomt. Verschillende omstandigheden en lichamelijke veranderingen geven aanleiding tot overmatig haarverlies, terwijl het ook het gevolg van erfelijkheid kan zijn. Er zijn meerdere diagnostische tests die (huis)artsen toepassen om de oorzaak vast te stellen. Een haaruitval test gebeurt vaak om gezondheidsproblemen uit te sluiten en om naar een passende oplossing of behandeling te zoeken.

Diagnose oorzaak met een haaruitval test

Voordat een arts een definitieve diagnose stelt, is het waarschijnlijk dat lichamelijk onderzoek gebeurt en dat u vragen krijgt over uw levensstijl en voedingsgewoonte. Ook uw medische achtergrond en familiegeschiedenis komen ter sprake. Aanvullende onderzoeken die de arts voorstelt om te laten doen zijn:

  • Dit helpt medische aandoeningen vast te stellen en/of uit te sluiten.
  • De arts trekt voorzichtig aan een streng haren om te zien hoeveel haren loslaten. Dit geeft de arts inzicht in de fase waarin het haarverlies zich bevindt.
  • De arts schraapt wat van de hoofdhuid af om dit microscopisch te onderzoeken. Op deze manier worden infecties of huidproblemen vastgesteld, maar ook uitgesloten.

Lichtonderzoek. Met behulp van een microscoop en een speciaal instrument onderzoekt de arts haren die bij de basis zijn afgeknipt. Aandoeningen van de haarschacht komen zo aan het licht.

Behandeling haarverlies

Tijdelijk en blijvend haarverlies hoeft niet onbehandeld te blijven. Er zijn tegenwoordige effectieve behandeltechnieken die haaruitval misschien omkeren en op zijn minst vertragen. Bij sommige aandoeningen herstelt de haargroei zich binnen een jaar vanzelf. Behandelingen voor haarverlies variëren van medicatie tot een chirurgische ingreep. Wat in uw situatie de beste optie is, hangt af van de oorzaak van het haarverlies. Is dit nog onbekend en ziet u op tegen een doktersbezoek? Bestel een bloedwaardentest die thuis afneemt. De thuistest kan alleen of in combinatie met een haaruitval DNA test gebeuren. Na het opsturen van het testmateriaal ontvangt u binnen een paar weken de resultaten. Met deze resultaten maakt u een afspraak bij dokter Anthone voor een consult over een behandeling bij haarverlies.

Bloedwaarden hebben effect op de haargroei

Haarverlies is een veelzijdig thema en heeft verschillende, vaak verrassende oorzaken. Waar genetica voor de hand ligt, zijn ook oorzaken als stress, een voedingstekort, een schildklieraandoening en het PCOS syndroom niet te onderschatten. Met behulp van bloedonderzoek zijn de actuele waarden van vitamines, mineralen, ontstekingswaarden etc. vast te stellen. Een uitgebreid bloedonderzoek geeft een arts inzicht in uw gezondheid en medische situatie. Niet alle afwijkende waarden zijn een aanwijzing voor haarverlies, maar een arts ziet al snel welke afwijkingen dat wel doen. Vooral een traag werkende schildklier is een veelvoorkomende oorzaak van haarverlies, net zoals een ijzertekort dat is. Natuurlijk schrijft uw (huis)arts een verwijzing voor een bloedonderzoek bij een laboratorium voor, maar u kunt dit ook zelf doen met een eenvoudige bloedwaarden thuis test van het Haaronderzoekscentrum.

Vul een vitaminetekort aan

Als een tekort is aangetoond is het belangrijk om dit aan te vullen en de waarde op peil te houden. Artsen schrijven een supplement voor in de vorm van ijzerpillen of hoge doses van een bepaalde vitamine. Neem daarnaast geen extra supplementen en gebruik een supplement net zolang de arts dat voorschrijft. Ondertussen zal de bloedwaarde regelmatig gecontroleerd worden, om de vooruitgang te controleren. Haarverlies herstelt zich vanzelf als de waarde op peil is en blijft. Dit gebeurt niet binnen een paar weken, maar u moet rekening houden met een periode van maanden tot ruim een jaar en langer.

Schildklierproblemen behandelen

De schildklier is een klein orgaan dat grote problemen kan veroorzaken. Hypothyreoïdie, een te snelle werking en hyperthyreoïdie een te langzame werking van de schildklier hebben invloed op uw lichaam. Schildklierproblemen hebben allerlei ‘wazige’ symptomen, waardoor een arts niet direct aan uw schildklier denkt. Bloedonderzoek toont al snel de waarden aan en kan reden zijn om medicatie voor te schrijven. Schildkliermedicatie gebruikt u vaak levenslang en door het bloed regelmatig te laten controleren stabiliseren zowel de waarde als de goede werking zich. Eenmaal goed ingesteld nemen de klachten die u heeft af en ziet u vermindering van het haarverlies.

Erfelijke haaruitval

Met een bloedonderzoek is uiteraard ook erfelijke haaruitval vast te stellen. Als blijkt dat u drager bent van het gen dat haarverlies veroorzaakt, stelt u dat in de gelegenheid om op tijd actie te ondernemen. Preventief is er weinig mogelijk, maar beginnende haaruitval is prima te behandelen met niet-chirurgische behandeltechnieken. Een haargroeimiddel, maar ook mesotherapie of een PRP behandeling zijn bewezen effectief bij alopecia androgenetica.

Hormonale disbalans

Een andere oorzaak van haarverlies zijn schommelingen in de hormoonbalans. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap en/of na een geboorte. Het duurt enige tijd voordat de hormonen stabiliseren en u weer een ‘normale’ balans heeft. Waar vrouwen tijdens de zwangerschap vaak een toename van de haargroei zien en een prachtige haardos hebben, gebeurt na de geboorte het tegenovergestelde. Een grote hoeveelheid haar gaat verloren. Plotseling haarverlies, telogeen effluvium, is een natuurlijk proces dat een gevolg is van een traumatische ervaring. Na enkele maanden herstelt de haargroei zich, als de hormonen weer hun normale balans hebben bereikt.

Informatie haaruitval test

Om haarverlies effectief aan te pakken, is het nodig om de oorzaak te kennen. Het behandelen van de oorzaak vermindert haaruitval en stimuleert de haargroei. Maar hoe doet u dat en moet u daarvoor naar een arts? Het antwoord op deze vraag is nee. Met een haaruitval thuistest neemt u zelf onderzoeksmateriaal af dat u opstuurt naar een onderzoekscentrum. Enkele weken later ontvangt u de resultaten en weet u meer over de oorzaak van het haarverlies waar u mee te maken heeft. Wanneer u meer wilt weten over de beschikbare behandelingen, maakt u gerust een afspraak bij dokter Anthone in Westmeerbeek. Gekeken wordt naar de oorzaak en mate van haaruitval. De arts stelt vragen over uw gezondheid en de verwachtingen die u heeft van een behandeling. Een afspraak regelt u online, maar u kunt ook telefonisch contact opnemen. De kliniek is bereikbaar op +32 470087333.

Haaruitval test – FAQ

Welke testmethodes gebruiken artsen om haaruitval te onderzoeken?

Sommige oorzaken van haarverlies hebben geen verder onderzoek nodig om bevestigd te worden. Als een arts niet zeker is en/of onderliggende gezondheidsproblemen wil uitsluiten is een bloedonderzoek de meest gebruikelijke test. Een trektest en een biopsie van de hoofdhuid zijn andere onderzoekstechnieken.

Wat is een positieve haartrektest?

Het doel van een haartrektest is het vaststellen van overmatig haarverlies. Om dit te doen neemt een arts verschillende strengen haar en trekt hier zachtjes aan, als er veel haren loskomen kan dit een teken zijn van telogeen effluvium, maar ook van alopecia androgenetica.

Welk bloedonderzoek toont haarverlies aan?

Artsen laten verschillende hormoonwaarden screenen, net zoals de schildklierwaarden. Waarden van vitamines en mineralen zijn ook belangrijk bij het onderzoeken van haaruitval.

Hoe kan ik zien of haaruitval genetisch is of door stress veroorzaakt?

Dagelijks verliest iedereen 80 tot 100 haren, dit is een normaal gevolg van het haargroeiproces. Ziet u een toename van het haarverlies, dan kan dit door stress komen. Plotseling haarverlies heeft diverse oorzaken en is meestal tijdelijk. Het verschilt met genetische haaruitval in het patroon van haarverlies. Stress gerelateerde haaruitval herstelt zich in de maanden na het wegnemen of behandelen van de oorzaak.

Welke ziekte heeft haarverlies tot gevolg?

Verschillende aandoeningen kunnen haaruitval veroorzaken, waaronder schildklierproblemen en bloedarmoede. Ook auto-immuunziekten, PCOS en huidaandoeningen zoals psoriasis hebben bij patiënten haaruitval tot gevolg.

Welke huidinfecties veroorzaken haaruitval?

Bepaalde (hoofd)huidinfecties hebben haaruitval als kenmerk. Dit zijn onder andere folliculitis, ringworm, seborroïsch eczeem en schimmelinfecties zoals trichosporosis.

Is hormonaal haarverlies omkeerbaar?

Ja. Gelukkig is in veel gevallen het herstellen van normaal hormoonwaarden voldoende om het haarverlies te verbeteren. Bij genetische haaruitval is dit helaas anders.

Kan ik haaruitval zelf onderzoeken?

Ja. Wanneer u niet naar een arts wilt, bestelt u een haaruitval test bij het Haaronderzoekscentrum. Zowel een bloedwaardentest als een DNA test zijn als thuistest beschikbaar. Beide testkits zijn voorzien van een duidelijke gebruiksinstructie. Neem het testmateriaal af op de omschreven manier en stuur het onderzoeksmateriaal terug. Binnen korte tijd ontvangt u de testresultaten.

Wat heb ik aan de resultaten van een thuistest?

Met de onderzoeksresultaten heeft u de mogelijkheid een oplossing te zoeken. Ook kunt u de resultaten aan uw (huis)arts laten zien en een behandeling bespreken.

Is een haaruitval test pijnlijk?

Nee, de gebruikte onderzoeksmethoden zijn minimaal belastend en pijnloos. Direct na een onderzoek hervat u uw werkzaamheden.

Zijn haartesten altijd nauwkeurig?

Net zoals andere testen, is een haaruitval test een momentopname. Een positieve test is niet automatisch het teken om u zorgen te maken over haarverlies. Met het testresultaat onderzoekt u behandelmethodes en wint u advies in bij een (huis)arts.

Wat is de meest voorkomende oorzaak van haarverlies?

Erfelijke haaruitval is de bekendste en meest voorkomende oorzaak van haaruitval. Typisch mannelijk en vrouwelijk haarverlies heeft herkenbare patronen en zijn door een arts zonder aanvullend onderzoek vast te stellen. Behandelmethodes zijn zowel minimaal-invasief als operatief en hebben goede resultaten.

Gerelateerde artikelen

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site verder te blijven gebruiken, aanvaardt u ons gebruik van cookies.