0470/087334 info@dokteranthone.be
Select Page

Beste haargroeimiddelen

Bent u benieuwd naar wat de beste haargroeimiddelen zijn? Als u tijdens het douchen naar beneden kijkt en veel haren in het doucheputje ziet, of als u veel haren op uw kussen ziet, kan dit lichte paniek veroorzaken. Zeker er dunner wordende en/of kalende plekken op de hoofdhuid zichtbaar zijn, raadpleegt u uw huisarts voor het zoeken van de onderliggende oorzaak. Er zijn veel vrij verkrijgbare producten op de markt die de haarzakjes voeden en die helpen bij het verminderen van haarverlies. Een van de beste haargroeimiddelen is minoxidil, maar er zijn ook andere producten die het gewenste effect hebben.

Favorieten niet altijd de beste haargroeimiddelen

Of u nu op zoek bent naar een effectieve behandeling of nieuwsgierig bent naar de resultaten van een bepaald product, verschillende producten zijn gebruiksvriendelijk en algemeen verkrijgbaar. Ongeacht uw leeftijd of haarkleur, haaruitval is iets wat iedereen zomaar overkomt. Buiten het gebruikelijke dagelijkse verlies, is er soms sprake van overmatige haaruitval die aandacht en zorg nodig heeft. Overmatig haarverlies is te wijten aan fysieke stress, lichamelijke trauma’s, veranderingen in uw voedingspatroon, hormonale onbalans, medicijngebruik, ziekten, hoge koorts, medische behandelingen en erfelijkheid. Om een goede behandeling te vinden, moet u weten wat de oorzaak is. Gebruik niet zomaar een haargroeimiddel, omdat dat ‘goed’ is voor een gezonde haargroei. Wees voorzichtig met uitproberen. Iets wat bij iemand anders werkt, doet dat misschien niet bij u. De resultaten zijn erg afhankelijk van dat wat het haarverlies veroorzaakt.

Wisselende resultaten

Er is geen product dat ervoor zorgt dat uw haarverlies direct stopt en de haargroei versneld. Bepaalde haargroeimiddelen hebben wel een positieve invloed op de gezondheid van uw hoofdhuid en stimuleren de haargroei. Afhankelijk van het middel dat u gebruikt, is het belangrijk om de gebruiksinstructies te volgen. Gebruik een middel niet vaker of meer dan het advies en wees voorzichtig met agressieve, chemische bestanddelen. Omdat niet iedereen te maken heeft met dezelfde oorzaak van haaruitval, heeft niet iedereen baat bij hetzelfde haargroeimiddel. Het is moeilijk om het beste haargroeimiddel aan te wijzen. Vaak is het een kwestie van proberen en zelf ervaren.

Minoxidil 2% lotion

Minoxidil is al lang een bekend haargroeimiddel en wordt door artsen en specialisten aanbevolen bij onder andere erfelijk haarverlies. De lotion met een sterkte van 2% is veilig en geschikt voor het behandelen van haaruitval bij vrouwen. Dagelijks brengt u de lotion tweemaal op de hoofdhuid aan. Minoxidil is een DHT-blokker die het haarverlies afremt en de haarzakjes stimuleert. Wees voorzichtig met het aanbrengen van de lotion en voorkom dat het middel op andere plaatsen met de huid in contact komt.

Minoxidil 5% lotion

Voor mannen die kampen met haaruitval is minoxidil lotion met een sterkte van 5% een oplossing. Dit product heeft goede ervaringen en is eenvoudig in gebruik. Na een gebruik van drie tot zes maanden merkt u verbetering op. Het haarverlies vermindert en de haargroei ziet er gezonder uit. U gebruikt het product tweemaal daags. Het nadeel van een haargroeimiddel, zoals minoxidil, is dat u het moet blijven gebruiken. De resultaten zijn niet blijvend.

Roodlichttherapie

Als u iets totaal anders zoekt, maar tegelijk veel belang hecht aan een thuisbehandeling is roodlicht- of lasertherapie op laag niveau een uitstekende manier om de haargroei te stimuleren. Deze behandeling heeft een positief effect op de haarzakjes, het verbetert de doorbloeding en vermindert ontstekingen. Roodlichttherapie bestaat uit een ‘helm’, die u op uw hoofd zet. Het is een gebruiksvriendelijk apparaat dat ook alopecia androgenetica behandelt. Onderzoek heeft aangetoond dat dunner wordend haar een boost krijgt. Afhankelijk van uw situatie en de mate van haarverlies, gebruikt u de helm dagelijks zes minuten. Combinaties met andere haargroeimiddelen zijn toegestaan. Ook roodlichttherapie heeft tijd nodig om resultaat te laten zien.

Laserhelm

Een andere manier om de haargroei te stimuleren is met een laserhelm voor thuisgebruik. Deze therapie is een behandeling voor mensen met alopecia, een terugtrekkende haarlijn en vergevorderde haaruitval. Er zijn verschillende merken van de laserhelm op de markt verkrijgbaar. De helm kan elke twee dagen zo’n 25 minuten gebruikt worden. Net als andere behandeling kunt u na drie tot zes maanden resultaten verwachten.

Een haargroeimiddel kiezen

Zoals u ziet zijn er veel haargroeimiddelen en producten op de markt die positieve en negatieve gebruikerservaringen hebben. Om het beste middel te kiezen, is het belangrijk om met een arts over de oorzaak van haarverlies te praten. Bij het kiezen van een behandeling voor haaruitval, houdt u rekening met factoren, zoals:

  • Sommige producten zijn geschikt voor bepaalde haartypes, zoals beschadigd haar. Kijk daarbij naar de manier waarop u uw haar verzorgd en kies voor een product dat eenvoudig in gebruik is.
  • Ingrediënten. Vermijd chemische ingrediënten die de gezondheid van de hoofdhuid en uw haargroei beïnvloeden. Gebruik ook geen producten met ingrediënten waar u allergisch op reageert.
  • Haargroeimiddelen en producten zijn niet allemaal goedkoop. Lees ervaringen en wees overtuigd van de voordelen van een product, voordat u tot aankoop overgaat.

Praat met een arts

Professionals adviseren om uw (huis)arts op tijd te raadplegen als u met haarverlies te maken heeft. Dit omdat een snelle behandeling effectiever kan zijn. Beginnende haaruitval reageert beter op het gebruik van haargroeimiddelen dan haaruitval dat al langere tijd aan de gang is. Artsen, maar ook patiëntenverenigingen adviseren om naar een arts te gaan als u last heeft van plotselinge haaruitval, kale plekken en/of grote hoeveelheden haar die tegelijk verloren gaan.

Afspraak voor een consult maken

Haarverlies dat langer duurt, is iets waar u zich ongerust over maakt. Het tast uw zelfvertrouwen aan en het gebeurt dat een haargroeimiddel niet het gewenste effect of resultaat heeft. Als u meer wilt weten over haarverlies en de beste oplossing daarvoor, maak dan een afspraak voor een consult bij dokter Anthone in Westmeerbeek. Dokter Anthone onderzoekt uw hoofdhuid en kijkt naar het haarverlies. U krijgt vragen over uw gezondheid en hoelang u al last heeft van haaruitval. Haaruitval is soms een gevolg van een medische behandeling of medicijngebruik. Los van de oorzaak van het haarverlies praat u met de dokter over een passende oplossing.

Beste haargroeimiddelen – FAQ

Wat is het beste haargroeimiddel?

Dit varieert. Wat voor u het beste haargroeimiddel is, is dat misschien niet voor een ander. Veel hangt af van de oorzaak van het haarverlies. Tijdelijke haaruitval heeft niet altijd een behandeling nodig, het volstaat om de oorzaak weg te nemen. Erfelijk haarverlies heeft in een vroeg stadium baat bij het gebruik van DHT-blokkers zoals dutasteride, finasteride en minoxidil.

Welk ingrediënt laat mijn haar sneller groeien?

Bepaalde werkzame bestanddelen helpen bij het verbeteren en versterken van de haargroei. Ze maken uw haardos gezonder. Castorolie bijvoorbeeld, is rijk aan vitamine E dat het haar hydrateert en voedt. Meng dit met een lichtere olie, zoals olijfolie en masseer het op de hoofdhuid. Ook vitamine B-complex, inclusief biotine, heeft invloed op de haargroei.

Hoe snel werkt een goed haargroeimiddel?

Verwacht geen wonderen. Het duurt drie tot zes maanden voordat u verbetering en/of verandering ziet. Niet iedereen reageert op dezelfde manier op een haargroeimiddel.

Welke vitamines en mineralen zijn goed voor haarverlies?

Voedingssupplementen die invloed hebben op haaruitval zijn onder meer biotine, vitamine B-complex, vitamine C, D en D, ijzer en zink. Gebruik een voedingssupplement alleen als u een aangetoond tekort heeft van een vitamine of mineraal. Een teveel is niet goed en heeft een negatieve invloed op de haargroei.

Hoe kan ik haarverlies stoppen?

Kies voor een afwisselend voedingspatroon waarbij u dagelijks de nodige hoeveelheden vitamines en mineralen binnenkrijgt. Laat de oorzaak van het haarverlies onderzoeken, zodat u een gepaste oplossing kunt zoeken. Haaruitval heeft niet altijd behandeling nodig.

Welke factoren beïnvloeden de haargroei?

Geslacht, leeftijd en hormoonwaarden zijn factoren die uw haargroei beïnvloeden. Daarnaast hebben ook externe factoren, zoals blootstelling aan uv-stralen en andere schadelijke stoffen invloed op uw haardos.

Wat helpt bij het laten groeien van mijn haar?

Vermijd crashdiëten en kies voor een gezond voedingspatroon. Maak gebruik van essentiële oliën en pas regelmatig een hoofdhuidmassage toe. Overweeg een behandeling met bloedplaatjesrijk plasma en onderzoek welke actieve ingrediënten effect hebben op het verbeteren van de doorbloeding en het voeden van de haarzakjes.

Wat zijn de kenmerken van biotine tekort?

Een gebrek of tekort aan biotine is zeldzaam, maar niet onmogelijk. Kenmerken zijn haarverlies, een droge schilferige huid, barstjes in de mondhoeken, droge ogen, verlies van eetlust, vermoeidheid en slapeloosheid. Omdat dit klachten zijn die bij meerdere aandoeningen voorkomen, is (bloed)onderzoek nodig om de oorzaak vast te stellen.

Wat is het belangrijkste element van haargroei?

Haar bestaat vooral uit het eiwit keratine. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Zo zijn aminozuren als cysteïne en methionine belangrijk voor de vorming van keratine.

Groeit mijn haar als ik slaap?

Bloed circuleert non-stop, dus uw haar groeit op elk willekeurig moment van de dag, ook tijdens de slaap.

Wat zijn de gevaren van het gebruik van voedingssupplementen?

Supplementen kunnen problemen veroorzaken als u te veel neemt. Bijwerkingen zijn onder andere moeite met slapen, huiduitslag, toename van het haarverlies en problemen met de spijsvertering. Neem bij twijfel over een supplement altijd contact op met uw (huis)arts.

Gerelateerde artikelen

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site verder te blijven gebruiken, aanvaardt u ons gebruik van cookies.