0470/087334 info@dokteranthone.be
Select Page

Bewezen haargroeimiddelen

Overweegt u het gebruik van bewezen haargroeimiddelen? Tenzij u van nature gezegend bent met een volle, gezonde haardos en u geen last heeft van haaruitval, is het aannemelijk dat u weleens een haargroeimiddel heeft gezocht. Producten die beloven uw haar dikker te maken of uw haarverlies stoppen. De markt is ermee overspoelt. Helaas zijn er veel middelen die nauwelijks effect hebben. Bewezen haargroeimiddelen zijn wetenschappelijk onderzocht en effectief gebleken. Deze middelen zijn niet allemaal vrij verkrijgbaar, wat betekent dat u een recept of voorschrift van uw huisarts of specialist nodig hebt.

Populaire, maar niet altijd bewezen haargroeimiddelen

Sinds mensenheugenis zoeken mensen al naar manieren om de gezondheid van de haargroei te verbeteren. Waar in het verleden alleen maar natuurlijke kruidenremedies beschikbaar waren, zijn er nu behandelmogelijkheden met medicinale formuleringen en ingrediënten toegevoegd aan de lijst met haargroeimiddelen. Haarverlies treft mensen van alle leeftijden en vaak bestaat de wens om het haarverlies ongedaan te maken. Vitaminesupplementen, maar ook geneesmiddelen hebben eigenschappen om haaruitval met succes behandelen. Bewezen haargroeimiddelen zijn Dutasteride, Finasteride, Minoxidil, de Diane-35 pil en ketoconazolshampoo.

Effectieve haargroeiproducten

Niet alle beschikbare en/of bewezen middelen hebben deze werkzaamheid als het gaat om het verminderen van haaruitval en het bevorderen van de haargroei. Zowel wetenschappelijk onderzoek als zichtbare resultaten, laten zien dat het succes varieert per persoon. Sommige producten zijn effectiever dan andere. Populaire en veelgebruikte bewezen haargroeiproducten zijn:

Minoxidil

Minoxidil is een van de meest gebruikte middelen bij mannelijke en/of vrouwelijke haaruitval. Oorspronkelijk ontwikkeld als medicijn tegen een hoge bloeddruk bij mannen, werd later duidelijk dat dit geneesmiddel haaruitval afremt en de haargroei stimuleert. Als haargroeimiddel is Minoxidil verkrijgbaar als lotion met sterktes van 2% en 5%. Door de lotion dagelijks tweemaal op de kalende plekken aan te brengen, ziet u na enkele maanden hoe het haarverlies afneemt. Mensen met alopecia androgenetica zien over het algemeen positieve resultaten. De effectiviteit bij andere oorzaken van haaruitval zijn niet of onvoldoende bekend.

Dutasteride en Finasteride

Dutasteride en Finasteride zijn geneesmiddelen die gebruikt worden bij de behandeling van haaruitval bij mannen. Beide middelen remmen de invloed van dihydrotestosteron, DHT, af dat verantwoordelijk is voor haarverlies bij mannen. Onderzoek heeft aangetoond dat de middelen effectief zijn bij het verminderen van haaruitval. Het voorkomt niet alleen verder haarverlies, veel gebruikers zien op termijn ook een verbetering van de haargroei. Omdat beide middelen bijwerkingen kunnen veroorzaken, mogen ze niet door vrouwen gebruikt worden. Mannen die een kinderwens hebben en/of een zwangere partner krijgen eveneens het advies tijdelijk te stoppen met het gebruik van deze haargroeimiddelen, omdat de effecten op de ongeboren foetus niet bekend zijn.

Haargroeishampoos

Ondanks dat er verschillende haargroeishampoos verkrijgbaar zijn, is eigenlijk alleen ketoconazolshampoo bewezen als haargroeimiddel. Deze shampoo is effectief in het bestrijden van ontstekingsreacties op de hoofdhuid. Wilt u een andere shampoo gebruiken. Kijk dan naar producten met ingrediënten zoals zink, biotine, aloë vera en zaagpalmetto. Vermijd het gebruik van chemische bestanddelen en zorg ervoor dat u de shampoorestjes goed uitspoelt. Volume shampoos laten uw haar er voller uitzien, maar doen weinig tot niets om haaruitval te verminderen en/of nieuwe haargroei te stimuleren.

Geen wondermiddel

Ondanks dat bepaalde haargroeimiddelen wetenschappelijk bewezen zijn, zijn het geen wondermiddelen. Als u een product gaat gebruiken duurt het minimaal drie tot zes maanden, voordat u enige verbetering mag verwachten. Dit verschilt per persoon. De een ziet inderdaad vrij vlot een afname van het haarverlies, terwijl iemand anders na zes maanden helaas nog geen enkel verschil ziet. Door al in een vroege fase van haarverlies proces met een behandeling te beginnen, ziet u de beste resultaten. Heeft u na zes maanden of meer nog geen enkel resultaat? Stap in overleg met een arts over op een ander middel of staak het gebruik volledig.

Geen blijvende resultaten

Ziet u wel resultaat en bent u tevreden over het gebruik? Bedenk dan dat deze resultaten niet blijvend zijn. U moet een haargroeimiddel blijven gebruiken, want anders komt het haarverlies terug. In dat opzicht is het een uitstekende behandeling voor beginnende haaruitval. Gaandeweg heeft u tijd om over andere behandelmethodes na te denken en u te laten adviseren over bijvoorbeeld een haartransplantatie.

Het gebruik van dermarollers en laserhelmen

Andere veel gebruikte haargroeiproducten zijn de zogenaamde dermarollers, voor een hoofdhuidmassage en laserhelmen. Hoofdhuidmassages verbeteren de bloedsomloop, waardoor de haarzakjes meer voedingsstoffen krijgen en de haargroei stimuleren. Hoewel niet iedereen van een hoofdhuidmassage geniet, hoeft u hiervoor de deur niet uit en kunt u de techniek vrij eenvoudig bij uzelf toepassen. Datzelfde geldt voor het gebruik van een laserhelm en alhoewel deze niet goedkoop zijn in aanschaf, verbetert u in uw eigen thuisomgeving de haargroei. Beide behandeltechnieken zijn in combinatie met andere behandelingen toegestaan en veilig in gebruik.

Voorschrift haargroeimiddel

Is bij u alopecia androgenetica als oorzaak van haarverlies vastgesteld en zoekt u een oplossing? Vooral als u (nog) niet aan ingrijpende behandelmethoden denkt, is het gebruik van een haargroeimiddel gericht op het verminderen van haaruitval. Lees ervaringen van anderen, zodat u beter begrijpt welke middelen effect hebben en welke juist niet. Voorkom dat u een groot bedrag uitgeeft aan haargroeimiddelen zonder dat u resultaat ziet. Bewezen haargroeiproducten zijn deels op voorschrift verkrijgbaar. Vraag advies aan uw huisarts en/of zoek een specialist die u meer vertelt over beschikbare behandelingen bij haaruitval.

Haarverlies consult

Het is niet makkelijk om over haaruitval te praten. Haarverlies is iets wat opvalt en wat uw uitstraling verandert. Het heeft effect op uw zelfvertrouwen en leidt in extreme situaties tot een sociaal isolement. Voorkom dat u psychische klachten als gevolg van haaruitval ontwikkeld. Neem op tijd contact op met een arts die u helpt bij het vinden van zowel de oorzaak als een geschikte behandeling. Dokter Anthone behandelt haarverlies op verschillende manieren en helpt u bij het kiezen van de methode die het beste bij u past. Bent u benieuwd wat dat in uw situatie betekent? Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend consult. Dokter Anthone is gevestigd in Westmeerbeek en telefonisch bereikbaar op +32 470 087333, of plan uw afspraak online.

Bewezen haargroeimiddelen – FAQ

Bestaan bewezen haargroeimiddelen?

Ja, haargroeimiddelen zoals minoxidil, dutasteride en finasteride zijn wetenschappelijk onderzocht op het effect dat ze hebben op haaruitval. De resultaten zijn door onderzoekers en wetenschappers vastgesteld.

Zijn er andere technieken waarvan het bewezen is dat ze effect hebben op haarverlies?

De laserhelm is eveneens een techniek die bewezen effect heeft op de haargroei. Low Level Laser Therapie stimuleert de haargroei bij zowel vrouwen als mannen. Er zijn laserhelmen verkrijgbaar voor thuisgebruik. Let op dat u een goedgekeurd product aanschaft en gebruik de helm volgens de gebruiksaanwijzing.

Hoe werkt een bewezen haargroeimiddel?

Bewezen haargroeimiddelen worden ook wel DHT-blokkers genoemd. Ze remmen de invloed van het hormoon dihydrotestosteron dat alopecia androgenetica veroorzaakt. Resultaten zijn niet direct zichtbaar. Het duurt meerdere maanden, voordat u een afname van het haarverlies ziet. Als u na een gebruik van zes maanden geen verbetering ziet, heeft het middel bij u misschien niet het gewenste resultaat. Stap in overleg met uw (huis)arts over op een ander haargroeimiddel.

Kan een uitgevallen haar teruggroeien?

Afhankelijk van de toestand van het haarzakje is het wel of niet mogelijk een nieuwe haar te laten groeien. Haarzakjes die nog intact zijn, kunnen met de juiste stimulatie opnieuw haargroei produceren.

Waarom valt mijn haar uit?

Haarverlies heeft verschillende oorzaken waaronder stress, ziekte, medicatie en genetica. Genetisch haarverlies of erfelijke kaalheid is blijvend en is met een bewezen haargroeimiddel in een vroeg stadium te behandelen. Om een goede behandeling te kiezen, is het kennen van de oorzaak nodig.

Is haaruitval een gevolg van een haargroeimiddel?

Bewezen haargroeimiddelen hebben effect bij alopecia androgenetica. Het gebeurt niet vaak dat artsen bij andere oorzaken van haarverlies wijzen naar een haargroeimiddel. Gebruik een voorgeschreven middel volgens voorschrift en gebruik niet meer dan de geadviseerde dagelijkse dosis. Bespreek de resultaten regelmatig met de arts

Is een bewezen haargroeimiddel veilig?

Geneesmiddelen dutasteride en finasteride mogen alleen door mannen met haaruitval gebruikt worden. Beide middelen zijn van oorsprong een medicijn voor prostaatproblemen. Er is een zeker risico op ernstige bijwerkingen waaronder borstvorming bij mannen, een verlaagd libido en erectieproblemen. Wanneer u als man een kinderwens heeft, krijgt u het advies om te stoppen met het gebruik van deze middelen.

Hoelang moet ik een haargroeimiddel gebruiken?

Haargroeimiddelen geven tijdelijke resultaten. Om het effect te behouden, gebruikt u een middel dagelijks anders keert het haarverlies terug.

Zijn er haargroeimiddelen met een blijvend resultaat?

Nee, net zoals bij technieken als mesotherapie of een PRP-behandeling is het resultaat tijdelijk. Als u een blijvende oplossing zoekt voor erfelijke haaruitval is een haartransplantatie de enige behandeloptie die dit resultaat te bieden heeft.

Worden de kosten van een haargroeimiddel vergoed?

Nee, omdat haarverlies bij veel mensen geen medische noodzaak en/of het gevolg van een ongeval is, blijft vergoeding uit.

Is een bewezen haargroeimiddel vrij verkrijgbaar?

Minoxidil lotion is in sterktes van 2% en 5% onder verschillende namen verkrijgbaar. Dutasteride en finasteride zijn op recept verkrijgbaar. Laat u voor het gebruik adviseren door een arts.

Gerelateerde artikelen

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site verder te blijven gebruiken, aanvaardt u ons gebruik van cookies.