0470/087334 info@dokteranthone.be
Select Page

Haargroeimiddelen

Wilt u meer weten over haargroeimiddelen? Een hoofd vol gezond, glanzend haar is iets wat we allemaal wel zouden willen. Volle kapsels of weelderige krullen, het haar dat in advertenties tot norm is verheven, doet veel mensen dagdromen over een verbetering van de haargroei. Haarverlies is iets wat dat beeld verstoort. Het is normaal om ongeveer 100 haren per dag te verliezen en in de meeste gevallen groeien deze haren terug. Maar het gebeurt ook dat u meer haren verliest en dat nieuwe haargroei uitblijft, wat uiteindelijk leidt tot zichtbaar haarverlies. Haargroeimiddelen zijn algemeen geaccepteerd en verkrijgbaar van huis-tuin-en-keukenmiddeltjes tot alleen op voorschrift van een (huis)arts.

Haaruitval en haargroeimiddelen

Typisch voor haaruitval is dat er een groot aantal redenen voor zijn, van voor de hand liggend tot vrij verrassend. Emotionele en fysieke stress of trauma’s veroorzaken plotselinge haarverlies, bekend als telogeen effluvium. Opvallend is dat de haaruitval zich pas een paar maanden na het stressvolle moment uit. Deze vorm van haarverlies is vervelend, maar ook zonder behandeling herstelt de haargroei zich over het algemeen na enkele maanden. Andere oorzaken voor telogeen effluvium en/of overmatig haarverlies zijn een zwangerschap en bevalling, verkeerde haarverzorging, hormoonschommelingen, voedingstekorten, hoofdhuidinfecties, medische behandelingen, schildklierproblemen en genetische bepalingen. Haargroeimiddelen zijn er in verschillende vormen, waarbij het niet vreemd is om bij beginnende haaruitval te kijken naar de huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die invloed hebben op de haargroei.

Symptomen van haaruitval

Afhankelijk van de oorzaak van haarverlies en uw type haar, zijn er verschillende patronen van haaruitval die mensen ervaren. Kenmerkende en typische symptomen zijn:

  • Haarverlies op de hoofdhuid en/of soms verspreid over het lichaam;
  • Ontstaan van kale plekken;
  • Mannen zien een terugwijkende haarlijn en diepere inhammen typisch bij mannelijke kaalheid;
  • Vrouwen zien hoe haar haar dunner wordt;

Huismiddeltjes als haargroeimiddel

Uw haardos past bij uw uitstraling en laat zien dat u gezond bent. Over de hele wereld zijn mensen dagelijks met het haar bezig. Ook als het haar niet langer glanst of als er sprake is van haarverlies, is haargroei een veel besproken onderwerp. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van verschillende haargroeimiddelen, variërend van lotions, shampoos, tot supplementen enzovoort. Lang niet alle middelen zijn bewezen en hebben de gewenste werking. Dat maakt het moeilijk om het juiste product te kiezen. Als u niet meteen een geneesmiddel wilt gebruiken, zijn er enkele huismiddeltjes die makkelijk te proberen en makkelijk te verkrijgen zijn.

Ui en knoflook

Ui bevat zink, dat belangrijk is voor een gezonde haargroei. Zink is daarnaast goed bij het behandelen en voorkomen van roos. Snijd een ui doormidden en wrijf over de hoofdhuid, waarna u honing aanbrengt. Een andere optie is het uitpersen van de ui en dit vermengen met gember en wat olie, breng het daarna op de hoofdhuid aan. Ui en knoflook behoren tot dezelfde familie. Knoflook heeft onder meer effect op het bloed, maar is ook effectief voor de haargroei. Er zijn verschillende manieren om knoflook als haargroeimiddel te gebruiken. Pletten of uitpersen en vermengen met yoghurt is een optie, terwijl het gebruik van knoflookolie op de hoofdhuid een andere gebruiksmogelijkheid is.

Aloë Vera

Aloë Vera heeft eiwitten die lijken keratine. Keratine is het eiwit dat haar vormt. Het gebruik of het masseren van aloë vera op de hoofdhuid, versterkt de haarzakjes en helpt haaruitval te verminderen. Tegelijk is het effectief tegen roos en helpt het bij de hydratatie van het haar. Breng aloë vera-sap aan in het haar en laat dit enige tijd inwerken. Ook is het mogelijk om aloë vera olie te gebruiken, dit eventueel in combinatie met andere oliën.

Banaan

De exacte werking van banaan op het haargroeiproces is niet helemaal duidelijk, maar veel mensen zien het positieve effect van bananen op de haargroei. Onrijpe vruchten hebben betere effecten dan rijpe bananen. Maal het fruit fijn, kook het gedurende 10 minuten en meng het met olijfolie. Breng het mengsel op de hoofdhuid aan en masseer in. Spoel de hoofdhuid na enige tijd grondig schoon.

Kokosolie

Kokosolie wordt in sommige landen al jaren gebruikt om in het haar aan te brengen. De kokosolie geeft het haar glans, werkt als een conditioner en vermindert haarverlies. Kokosolie heeft eigenschappen die schade aan het haar helpen voorkomen en die nieuwe haargroei bevorderen. Breng de olie direct op het haar aan en/of masseer het zachtjes in de hoofdhuid.

Hoewel er onderzoeken zijn die de voordelen van huismiddeltjes en kruiden bij haarverlies aantonen, is er onvoldoende wetenschappelijk onderzoek geweest om de effectiviteit te bevestigen. Misschien ziet u een afname van het haarverlies, maar het kan ook zo zijn dat er helemaal niets gebeurd. Wacht bij haarverlies niet te lang met het inwinnen van advies bij een (huis)arts.

Medisch advies

In veel gevallen is haarverlies onschuldig en is de kans op spontaan herstel groot. Als het haarverlies langer duurt, is het raadplegen van een arts verstandig. In de volgende situatie neemt u contact op met een arts :

  • Bij plotseling overmatig haarverlies;
  • Bij haarverlies van de hoofdhuid en uw lichaam;
  • Bij een branderig of jeukend gevoel van de hoofdhuid;
  • Bij typerende ronde of ovale kale plekken;

Vertrouw in deze gevallen niet op huismiddeltjes. Raadpleeg een ervaren arts voor advies over de aandoening. Een arts helpt u met het onderzoeken en vaststellen van de oorzaak. Als deze bekend is, bespreekt u de behandelmogelijkheden.

Consult bij haarverlies

Haar speelt een belangrijke rol in uw dagelijks leven. Het is een onderdeel van uw uitstraling en zelfvertrouwen. Het voorkomen van haarverlies en het bevorderen van een gezonde haargroei is mogelijk met huismiddeltjes, maar niet als er sprake is van een bepaalde oorzaak. Natuurlijk probeert u eenvoudige middeltjes om uw haargroei te bevorderen en het haar te laten glanzen. Maar schroom niet bij het vragen van advies als het haarverlies doorzet en/of begint op te vallen. Op tijd hulp vragen, helpt het haarverlies te verminderen en voorkomt kaalheid. Dokter Anthone is een gespecialiseerd arts en als zodanig aangesloten bij de ISHRS, International Society of Hair Restoration Surgery. Maak een afspraak voor een consult en kom meer te weten over haarverlies en de beschikbare behandelingen.

Haargroeimiddelen – FAQ

Welk product laat mijn haar sneller groeien?

De haargroei laat zich niet versnellen. Wel helpt een haargroeimiddel als minoxidil bij het verbeteren van de haargroei. Sterkere haren laten uw haardos er voller en gezonder uitzien.

Welke vrij verkrijgbare shampoos remmen haarverlies?

Haarverlies behandelende shampoos die verkrijgbaar zijn in bijvoorbeeld de supermarkt en drogist, hebben niet of nauwelijks effect. Veel van deze producten beloven meer dan dat ze als resultaat geven. Kies voor het gebruik van een milde shampoo en conditioner zonder agressieve chemicaliën. Als u een shampoo wilt gebruiken om haarverlies te behandelen is ketoconazol shampoo een mogelijkheid.

Wat is het belangrijkste bestanddeel in een haargroeimiddel?

Een effectief haargroeimiddel is een DHT-remmer die de invloed van dihydrotestosteron afremt. Deze ingrediënten bevinden zich vooral in bewezen haargroeimiddelen. Vrij verkrijgbare producten hebben deze eigenschappen en bestanddelen niet of nauwelijks.

Welke vorm van haaruitval is met een haargroeimiddel te behandelen?

Haargroeimiddelen werken vooral bij erfelijke haaruitval. In geval van een andere oorzaak, herstelt de haargroei zich als de uitlokkende factor wordt weggenomen en/of behandeld.

Hoe snel groeit een haar?

Gemiddeld groeit een haar 1 centimeter per maand.

Hoe snel werkt een haargroeimiddel?

Afhankelijk van het product dat u gebruikt, moet u op drie tot zes maanden rekenen voordat een middel begint te werken. Als u na een periode van zes maanden of langer geen verschil of verbetering ziet, kunt u ervan uitgaan dat het gebruikte haargroeimiddel bij u niet het gewenste resultaat heeft.

Waarom stopt mijn haar met groeien?

Haar stopt om verschillende redenen met groeien. Leeftijd, hormonen, stress, genetica of gezondheidsproblemen zorgen ervoor dat uw haar misschien op een bepaalde plek niet meer groeit, of op een plaats langzaam lijkt te groeien. Voor langzaam groeiend haar zijn verschillende behandelopties, waaronder medicatie. Ook het aanpassen van uw levensstijl en voedingspatroon kan hierop van invloed zijn.

Werkt een haargroeiserum?

Een haarserum laat haar dat is uitgevallen niet teruggroeien en/of de haargroei versnellen. De haargroei is genetisch bepaald. De groeisnelheid verschilt per persoon en een haarserum heeft daar geen invloed op.

Hoe ziet nieuwe haargroei eruit?

Nieuwe haargroei heeft in het begin het uiterlijk van dons en is dunner dan de rest van het haar. Het verschijnen van dun, doorschijnend haar is een positief teken. De nieuwe haar wordt sterker naarmate het groeiproces vordert.

Betekent jeuk dat mijn haar groeit?

Een jeukende hoofdhuid is geen teken van haargroei. Jeuk betekent dat de gezondheid van uw hoofdhuid niet optimaal is, wat zelfs een negatieve invloed kan hebben op de haargroei. De oorzaak van de jeuk kan door uw (huis)arts worden onderzocht, waarna u eventueel een behandeling krijgt voorgeschreven.

Hoeveel haren groeien er op een dag?

Een gemiddelde persoon verliest 80 tot 100 haren op een dag. Tegelijk groeit ongeveer een gelijk aantal haren terug. Zo valt het dagelijkse haarverlies niet op. Pas als er meer haren uitvallen dan dat er groeien, ziet u op een bepaald moment dat het haar dunner wordt en/of dat uitgedunde plaatsen beginnen op te vallen.

Gerelateerde artikelen

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site verder te blijven gebruiken, aanvaardt u ons gebruik van cookies.